Ηλεκτροκίνητες έναντι χειροκίνητων τεντών: Ποια είναι κατάλληλη επιλογή για εσάς;

Οι τέντες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στη λειτουργικότητα ενός εξωτερικού χώρου χώρου καθώς τον προστατεύουν από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Φυσικά οι τέντες δεν είναι μόνο μια πρακτική προσθήκη που παρέχει σκιά και προστασία από τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά είναι επίσης μια αισθητική βελτίωση που μπορεί να διαμορφώσει την ποιότητα του εξωτερικού σχεδιασμού του σπιτιού ή της επιχείρησής σας. 

 

Ένα από τα βασικά ζητήματα προκύπτουν όταν κάποιος βρίσκεται στην διαδικασία επιλογής μιας τέντας είναι η επιλογή μεταξύ ηλεκτροκίνητων και χειροκίνητων τεντών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τύπων τεντών, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε στη σωστή επιλογή!

Ηλεκτροκίνητες ή χειροκίνιτητες τέντες-ηλεκτροκίνητη τέντα-tentakom

Ηλεκτροκίνητες τέντες:

Στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης, οι ηλεκτροκίνητες τέντες έχουν εισέλθει δυναμικά στον κόσμο των συστημάτων σκίασης. Οι ηλεκτρικές τέντες είναι μια καινοτόμος και βολική λύση για τη σκίαση και την προστασία των εξωτερικών χώρων, που σας επιτρέπει να ανοίγετε και να κλείνετε τις τέντες σας αυτόματα με ένα πάτημα στο διακόπτη ή στο τηλεχειριστήριο προσφέροντας σας έτσι άνεση και πρακτικότητα. Ας εξετάσουμε λοιπόν πιο αναλυτικά  τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι ηλεκτροκίνητες τέντες.

Πλεονεκτήματα Ηλεκτροκίνητης Τέντας

Ευκολία χρήσης

Με τις ηλεκτροκίνητες τέντες, μπορείτε να ελέγχετε τη ρύθμιση της σκίασης σας με απόλυτη ευκολία, ακόμα και μέσα από το σπίτι σας. Ακόμα αποτελούν μία ιδιαίτερα πρακτική λύση στη περίπτωση ξαφνικής βροχής, καθώς έχετε την δυνατότητα να ρυθμίσετε την τέντα σας με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε στον εξωτερικό χώρο.

Αυτόματη Λειτουργία

Ορισμένες ηλεκτροκίνητες τέντες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να έχουν αυτόματη λειτουργία δηλαδή να ανοίγουν και να κλείνουν αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ανάλογα με τις συνθήκες του καιρού. Αυτό μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην διατήρηση της ευχάριστης ατμόσφαιρας στο εξωτερικό σας χώρο.

Απομακρυσμένος έλεγχος

Ακόμη και αν δεν είστε οι ίδιοι στο σπίτι, υπάρχουν ηλεκτροκίνητες τέντες οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να τις  ρυθμίσετε από μακριά. Για παράδειγμα, αν λείπετε από το σπίτι και ξαφνικά πιάσει βροχή, μπορείτε να κλείσετε από απόσταση την τέντα σας άμεσα χωρίς να ανησυχείτε για την κατάσταση στην οποία θα βρείτε τον εξωτερικό σας χώρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά Μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Μειονεκτήματα Ηλεκτροκίνητης Τέντας

Κόστος

Οι ηλεκτροκίνητες τέντες είναι συνήθως ακριβότερες σε σύγκριση με τις χειροκίνητες λόγω της εγκατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος. Απαιτούν επίσης επαγγελματική εγκατάσταση και κόστος για μελλοντικές επισκευές ή αντικαταστάσεις του συστήματος ηλεκτροκίνησης.

Συντήρηση

Οι ηλεκτροκίνητες τέντες απαιτούν τακτική συντήρηση του ηλεκτρικού εξοπλισμού, όπως των κινητήρων και των αισθητήρων ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους, καθώς και να διατηρούνται σε καλή λειτουργία.

Εξάρτηση Ισχύος

Οι ηλεκτροκίνητες τέντες λειτουργούν με ρεύμα, δηλαδή για λειτουργήσουν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καταστούν μη λειτουργικές σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Έτσι αν έχετε σκοπό να τοποθετήσετε ηλεκτροκίνητες τέντες φορές πρέπει να προσέξετε ώστε να είναι εξοπλισμένες με χειροκίνητο σύστημα παράκαμψης.

Χειροκίνητες τέντες:

Ενώ οι ηλεκτροκίνητες τέντες αναμφίβολα είναι ένα πολύ δημοφιλές σύστημα σκίασης τα τελευταία χρόνια,  οι χειροκίνητες τέντες εξακολουθούν να είναι αξιόπιστο μέσο για τη προστασία των εξωτερικών καιρικών συνθηκών από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τον ήλιο. Οι χειροκίνητες τέντες, όπως υποδηλώνει το όνομα τους, λειτουργούν με χειρωνακτική προσπάθεια για να ανοίξουν και να κλείσουν και δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως στις χειροκίνητες τέντες χρησιμοποιούνται εξαρτήματα όπως μανιβέλα, κορδόνι έλξης ή άλλο μηχανικό σύστημα. Ας ρίξουμε λοιπόν  μια ματιά στα πλεονεκτήματα των χειροκίνητων τεντών

Πλεονεκτήματα Χειροκίνητης Τέντας

Χαμηλοτερο Κόστος

Οι χειροκίνητες τέντες είναι γενικά πιο οικονομικές από τις ηλεκτροκίνητες τέντες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απαιτούν την εγκατάσταση ηλεκτρικού συστήματος και μοτέρ, λειτουργία που αυξάνει αρκετά τον προϋπολογισμό κατασκευής μιας τέντας.

Λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης

Οι χειροκίνητες τέντες απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τις ηλεκτροκίνητες τέντες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικός εξοπλισμός, ενώ τα μηχανικά τους μέρη είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρηθούν αλλά και να αντικατασταθούν.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι χειροκίνητες τέντες έχουν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις ηλεκτρικές τέντες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν μοτέρ που ενδέχεται να φθαρεί κατά συνέπεια όπως είπαμε και παραπάνω έχουν πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης.

Μειονεκτήματα χειροκίνητης Τέντας

Δυσκολία στη Χρήση

 Απαιτούν περισσότερη δύναμη και προσπάθεια για να ανοίξουν και να κλείσουν. Αν και γενικά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει ηλικιωμένους ή άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Έλειψη Αυτοματισμων

Πράγμα που σημαίνει πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν και να κλείσουν, γεγονός που μπορεί να είναι ενοχλητικό αν έχετε να αντιμετωπίσετε μία απότομη μπόρα. α διατηρούνται σε καλή λειτουργία.

Λιγότερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα

Λόγω της έλλειψης αυτόματων συστημάτων, ενδέχεται οι χειροκίνητες τέντες να μην προφυλάξουν σωστά τον εξωτερικό σας χώρο από ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμά αν μία τέντα δεν είναι κατεβασμένη σε περίπτωση βροχής και εσείς δεν μπορείτε να την ρυθμίσετε  χειροκίνητα εκείνη τη στιγμή,  ο εξωτερικός σας χώρος θα βρεθεί εκτεθειμένος στα  καιρικά φαινόμενα.

Ηλεκτροκίνητες ή χειροκίνιτητες τέντες-τι τέντα να επιλέξω;-tentakom

Τελικά να επιλέξω χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητη τέντα; 

 Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από τις απαιτήσεις που έχετε από ένα σύστημα σκίασης, αλλά και από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας. Αν ψάχνετε μία  οικονομική και ανθεκτική λύση σκίασης η οποία όμως στερείται  αυτοματισμών, τότε οι χειροκίνητες τέντες είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Αν πάλι είστε διατεθημένοι να δαπανήσετε κάποια παραπάνω χρήματα, ώστε να έχετε τον απόλυτο  έλεγχο στη θωράκιση του εξωτερικού σας χώρου, τότε οι ηλεκτροκίνητες τέντες είναι η καταλληλότερη επιλογή για εσάς. 

Ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξετε η τέντα σας να είναι ηλεκτροκίνητη ή χειροκίνητη, η TentaKom σας παρέχει εξατομικευμένα συστήματα σκίασης, κατάλληλα για κάθε προϋπολογισμό και χώρο. Έχοντας πολυετή εμπειρία στην κατασκευή τεντών στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαστε σε θέση να σας προτείνουμε και κατασκευάσουμε για εσάς ανθεκτικές τέντες που θα καλύψουν όλες σας τις ανάγκες.